Justificació del projecte.
Al nostre poble, Almassora, el riu Millars dibuixa el seu límit sur del municipi. Respecte al patrimoni oci-cultural, són nombrosos els testimonis que perduren del quefer històric de la gent d’Almassora, elements per mitjà dels quals els pobladors d’aquestes terres s’han adaptat a l’entorn i l’han modelar per al seu ús. Així mateix, la desembocadura del riu i el seu delta es troba limitant el terme del poble aquest amb el de Borriana. Cal destacar l’aprofitament i la gestió que de l’aigua se’n fa per al reg, la tecnologia emprada i la seua evolució històrica. D’altra banda, al curs mitjà i baix del riu encara queden espais naturals dignes de consideració i que cal destacar i preservar: "les goles" a la desembocadura, una zona humida que destaca per la seua diversitar d’aus. Cal destacar també els marges del riu Millars en aquells trams que mantenen aigua de forma permanent.
Tanmateix, el model industrial de la zona posa en perill el valor ecològic i el patrimoni socicultural del riu i compromet el seu futur:abocadors incontrolats, en alguns casos tòxics, construccions no autoritzades, problemes derivats de les necessitats i gestió dels recursos hídrics, …
Actualment, els municipis riberencs inicien actuacions sobre el riu i demanen una figura de protecció per aquest.
Objectius:
- Aproparnos ams l’alumnat a les relacions que existeixen entre el riu i el seu entorn.
- Ressaltar la importància i el valor ecològic de "les goles" en particular i les zones humides en generals.
- Aprofundir en el coneixement dels ecosistemes relacionats amb el riu i en particular sobre les relacions d’aquestos amb el sistema econòmic i social, tot potenciant una visió sistèmica de l’entorn.
- Promoure valors que permeten un desenvolupament sostenible de la comunitat educativa de l’IES nº 2 d’Almassora.