La Fundació AUNA analitza l'impacte d'Internet en la premsa
José M. Cerezo i Juan M. Zafra signen el tercer nombre de la sèrie "Quaderns de la SI"
Madrid, 11 de novembre.- Baix el títol L'impacte d'Internet en la premsa apareix hui el tercer nombre dels Quaderns de la Societat de la Informació de la Fundació AUNA.
Després de l'acollida de les anteriors entregues, Els països àrabs i la SI i Les tensions en el desenrotllament de la SI, este treball de José Manuel Cerezo i Juan Manuel Zafra apunta com el fenomen d'Internet ha modificat la forma de treballar dels periodistes i el mode de la forma de tractar la informació.
L'informe, a què es pot accedir a través de la pàgina web de la institució ( www.fundacionauna.org ) en format PDF, estudia l'impacte que els mitjans digitals han suposat en la premsa tradicional, com a alternativa informativa i com a competidors en el repartiment de la "tarta" publicitària.
Internet ha afectat a la forma de treballar dels periodistes i a la informació en si mateixa, modificant bàsicament tres aspectes de la professió periodística: el control de les fonts i la veracitat, la capacitat d'influència i la menor diferenciació d'unes capçaleres vos mitjans respecte a altres.
També es referix este "Quadern" als models de comunicació emergents i els seus principals característiques com són la immediatesa i la facilitat d'accés per part de l'usuari. Així mateix, el document abraça l'anàlisi de la influència dels "confidencials", weblogs i els warlogs, especialment en els moments clau de la Història recent: l'11 de setembre i l'última intervenció a Iraq, dos fenòmens que s'han deixat sentir àmpliament en la Xàrcia de Xàrcies.
Els autors tracten alguns dels aspectes més candents del fenomen d'Internet, concloent que el paper del periodista com a mediador entre la informació i l'usuari ha passat a un segon pla i el futur de la professió periodística es transforma al ritme que marca la tecnologia.
Amb esta tercera entrega dels Quaderns, la Direcció d'Anàlisi i Prospectiva de la Fundació AUNA oferix de nou una informació global i profundament actual sobre la SI i com afecta als distints àmbits, amb l'objectiu de facilitar a professionals, universitaris, directius i institucions el seguiment permanent del desenrotllament de la Societat de la Informació dins i fora d'Espanya.
Informació:
Ana Sanjuanbenito. 91 213 70 08.
ana.sanjuanbenito@auna.és
http://www.fundacionauna.org/documentos/analisis/cuadernos/impacto.pdf |