EL FÒRUM NOVADORS ES PRESENTA EN LA FACULTAT DE PEDAGOGIA DE VALÈNCIA
El Fòrum Novadors, grup de noves tecnologies de l’educació a la Comunitat Valenciana, es va presentar el passat 18 de juny en la Facultat de Pedagogia de València. Experts en noves tecnologies i educació intervingueren en un acte que va reunir professors, coordinadors d’informàtica, assessors de Cefire, tècnics d’informàtica educativa de la Conselleria d’Educació i altres persones interessades per la innovació. El Fòrum Novadors abasta professionals de tot el ventall educatiu, des d’Infantil a l’àmbit universitari.
Van presentar l’acte Vicent Campos director de Quaderns Digitals i Jordi Adell, de la Universitat Jaume I de Castelló. Hi van intervenir Rosabel Roig, la Universitat d’Alacant i Jesús M. Suárez i Bernardo Gargallo de la Universitat de València.
Sota el títol Pàgines web de centres escolars: anàlisi i valoració per a una articulació educativa de les TICs, Rosabel Roig, professora titular del departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la Universitat d’Alacant, valorava la presència i l’impacte de les tecnologies de la informació i comunicació (TICs) en els centres escolars públics de Primària a Espanya i, més concretament, a la Comunitat Valenciana, a través d’un examen descriptiu i analític de la situació en què es troben les TICs, en relació als llocs web dels centres escolars públics de Primària. L’examen partia d’una mostra representativa de llocs web escolars de les distintes comunitats autònomes, que s’analitzaven com a “productes” elaborats per cada centre a partir del treball curricular basat en les TICs. Segons Rosabel Roig la seua investigació dóna a conéixer quin és l’idioma vehicular de les webs escolars i el tractament que aquest té, especialment en las CCAA bilingües, així com el grau d’actualització, la qualitat del web, la temàtica i el tipus d’informació i coneixements, els materials educatius en línia, les possibilitats de comunicació, els continguts, les possibilitats de gestió administrativa del centre, la participació de la comunitat educativa, la difusió del programa educatiu del centre, etc.
La integració de les TIC als centres escolars. Un model multivariat per al diagnòstic i la presa de decisions, va ser l’exposició que, Jesús M. Suárez, professor titular de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació al Departament MIDE de la Universitat de València, i Bernardo Gargallo, professor titular del Departament de Teoria de l’Educació de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València, realitzaren com a síntesi del seu treball d’investigació “Un primer diagnòstic de l’ús d’Internet en els centres escolars de la Comunitat Valenciana. Processos de formació i efectes sobre la qualitat de l’educació”. Bernardo Gargallo, és Primer Premi Nacional d’Investigació Educativa del Ministeri d’Educació i Ciència en 2000 i en el 2002, amb un treball sobre estratègies d’aprenentatge i sobre noves tecnologies i educació, respectivament. Jesús Suárez és membre de la Junta Directiva de l’Associació Interuniversitària d’Investigació Pedagògica (AIDIPE) i director de la Revista Electrònica d’Investigació i Avaluació Educativa (RELIEVE), entre d’altres. Ambdós experts presentaren dades i reflexions derivades de l’esmentat projecte d’investigació que tenia per objectiu delimitar com s’està produint la integració de les noves tecnologies de la informació i la comunicació i, específicament d’Internet en els centres escolars de Secundària de la Comunitat Valenciana. Segons els investigadors, tot i que l’estudi es du a terme en centres valencians, els resultats constitueixen un referent del que està passant en els centres de Secundària del conjunt de l’Estat. La casuística du a la detecció i anàlisi de les “millors experiències”.
Tant Jordi Adell com Vicent Campos, recordaren el caràcter heterogeni, interdisciplinari i independent del fòrum i convidaren els assistents i els docents en general, a participar en Novadors per a posar en marxa propostes que milloren el procés d’introducció de les noves tecnologies a les aules i, consegüentment, el mateix procés educatiu.
Més informació:
novadors@novadors.org |
|