Usuario :
 Clave : 
    
Hemeroteca >> Visualiza artículo 
Novadors / III Jornades
Introducció de NN.TT. per a fomentar la participació de l'alumnat universitari [18-07-2006]
descarga fichero PDFPDF   
  Enric Ramiro Roca
 
1. Introducció

Aquest ha estat el tercer any i final d’un projecte que pretenia incorporar les noves tecnologies a l’assignatura de Didàctica de les Ciències Socials d’una forma estable, al si de la formació acadèmica de l’alumnat de magisteri en la Universitat Jaume I de Castelló. Tanmateix, aquest objectiu era secundari perquè el veritable motiu del projecte ha estat dinamitzar la participació dels alumnes mitjançant aquests recursos.

Com a resum del trienni, hem aconseguit una pàgina web que hem ubicat a l’entorn del moddle, hem dissenyat i posat en marxa quatre fòrums en cadascun dels semestres, i hem treballat amb un model d’avaluació constructivista i contínua.2. Objectius

a) Ús de les TIC per a millorar la participació i la implicació de l’alumnat en el seu aprenentatge. Revisió de la pàgina web i confecció i dinamització del fòrum de l’assignatura a partir de problemes suggerits pels alumnes.

b) Introduir objectius d’aprenentatge relatius a actituds, valors i competències professionals concrets mitjançant la selecció, comentari i introducció en la xarxa d’articles que ho afavorisquen.

c) Confeccionar materials d’aprenentatge per al suport a la formació no presencial complementària.3. Valoració del projecteConsiderem que ha estat significatiu. Als grups afectats s’ha aconseguit un ambient de treball continu durant tot el semestre i un grau elevat de sinceritat i participació. Tanmateix, pensem que l’esforç realitzat encara és excessiu per part del professors i dels alumnes per a que es puga generalitzar l’experiència al complet. Caldrien canvis estructurals importants que esperem vinguen amb la reforma dels crèdits. Per exemple, no podem animar a la tutoria virtual si no hi ha hores contemplades en aquest sentit, perquè en la realitat es duplica la dedicació sense cap compensació i això no és assimilable fàcilment. No obstant, el treball realitzat ha esdevingut un banc de recursos important i molt útil per a intentar ser coherents amb la reforma que s’apropa, sempre i quan cadascú dels docents adapte aquelles tècniques que millor s’adapten a la seua realitat.

Podem concloure que ha d’haver-hi un canvi profund en l’avaluació i això comportarà innovacions en la metodologia i tutoria, amb una presència important de les NN.TT. Però no ens enganyem. Tot això serà “garbellar aigua” com diu el refranyer valencià, si no hi ha una autèntica voluntat de canvi estructural en la universitat, o dit d’una forma més acadèmica, quedarà en mans voluntaristes com fins ara i no aconseguirem la necessària reforma.
 
Diseño y desarrollo por: SPL Sistemas de Información
  Copyright 2003 Quaderns Digitals Todos los derechos reservados ISSN 1575-9393
  INHASOFT Sistemas Informáticos S.L. Joaquin Rodrigo 3 FAURA VALENCIA tel 962601337